Octavia II - usterki, niedociągnięcia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarek_wt
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2005
    • 154

Witam

Ja jak na razie ( odpukać w niemalowane drewno ) nie mam prawie żadnych problemów. Piszę "prawie" ponieważ raz mi przestał działać tempomat, po czym po parunastu kliometrach wszystko wróciło do normy. Naprawdę nie wiem co o tym sądzić....

pozdrawiam
    Jarecki
    Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• supervisior
      Drive
      • 2005
      • 54

Re: Octavia II - usterki, niedociągnięcia

To chyba tyle, tak ogólnie jest nadal super, i przekonanie najlepszego wyboru wręcz się pogłębia (szczególnie po kilku szybkich, ciasnych zakrętach i wizytach na stacjach

A jak jest u Was?

Ogólnie te same przypadłości i spostrzeżenia.

Bardzo wygodne i oszczędne auto.
      ADVENTURE 4x4

Komentarz

• NEOrADEk
        L&K
        • 2005
        • 1469

Czołem,
        kłania się nowy. Nową wersję czeszki mam co prawda od 2 tygodni ale jedyna co tak bardziej mnie denerwuje to wysoki pedał sprzęgła. Może się z czasem przyzwyczaję.
        Stukanie po wł. klimy jest ale to zawsze ze 2 trzaski i ok - można zignorować.
        Generalnie to zawieszenie w porównaniu z I uważam za dużo lepsze i cichsze przy jeździe po mieście.
        W trasie silniczek 1.6 mpi spalił wg komp. średnio 7,2l/100, a średnia prędkość wyszła 89km/h na 400 km (140 km/h najczęściej) ale nie mogłem się też czasem oprzeć zobaczyć jak się buja autko. Wiem, że do tdi to dużo mu brakuje ale wyboru nie miałem. Myślę, że jednak mogę polecić autko i z tym motorkiem także.
        Apropos to gdzie polecacie udać się po nakładki na progi? Do salonu czy znacie jakiś adres w necie może?
        Pozdr.
        NEOrADEk
        O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
        "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• misiek_rd
          Ambiente
          • 2004
          • 201
          • Octavia III (5E3)
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez NEOrADEk
          Apropos to gdzie polecacie udać się po nakładki na progi? Do salonu czy znacie jakiś adres w necie może?
          Mi osobiscie najbardziej podobaja sie orginalne skodowskie. Wydaje mi sie, ze tez najlepiej chronia przed porysowaniem. A tak to wyglada w aucie:

Milotec ma cos takiego:

Komentarz

• NEOrADEk
            L&K
            • 2005
            • 1469

Mi osobiscie najbardziej podobaja sie orginalne skodowskie. Wydaje mi sie, ze tez najlepiej chronia przed porysowaniem. A tak to wyglada w aucie: [...]

Milotec ma cos takiego: [...]

Zdecydowanie z moich poszukiwań także wychodzi, że wypadają najlepiej skodowskie nakładki, ponieważ inne mają zwykle tylko osłonkę jednej pałszczyzny, a te oryginalne chronią obydwa progi.
            Może ktoś widział gdzieś coś innego jeszcze to niech da znać.
            O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
            "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Ktos w dziale sprzedam mial nakladki do OII, moze jeszcze dalej aktualne :idea:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• greszczyn
                Elegance
                • 2005
                • 893
                • Nissan

Witam .
                Mam na razie tylko dwie uwagi,spostrzeżenia :
                Jako, że pogoda nas nie rozpieszcza , po deszczu należy szybko<energicznie> twierać tylną klapę , inaczej woda spływająca po klapie po bokach wlatuje do bagażnika.
                Podobnie jest w czasie ruszania ,bądż jazdy, gdy mam uchylone okno ,woda z dachu bądz z przedniej szyby zalewa przełączniki do otwierania szyb.Także ,gdy pada nie palę w samochodzie :lol:
                Jeśli chodzi o trzeszczenia tapicerki i jakieś stuki : na razie brak.
                Pojawił się odgłos ,jak ja to nazywam " sowy" takie "uuhhhhuu" przy dodawaniu gazu lub zdjęcia nogi z gazu.Z początku "sowę" było słychać pomiędzy 2,0 -2,5 tyś obrotów ,teraz odzywa się prawie w pełnym zakresie.Trochę mnie to zaczyna irytować bo te "uhu" robi sie coraz głośniejsze i psuje ten spokój jaki panuje podczas jazdy tym samochodem.

Komentarz

• Chicken
                  Ambiente
                  • 2004
                  • 113

W OI też przy energicznym otwarciu klapy bagażnika wlewa sie woda
                  Pozdrawiam

"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
                  Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
                  Tu łączymy teorię z praktyką.
                  To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."

Komentarz

• Laszlo
                    Classic
                    • 2005
                    • 30

Jutro minie miesiąc jak odebrałem Skodę i jutro też przekroczę 7000km Jak na razie żadnych uwag krytycznych, dużo pozytywnych. Ładnie trzyma na drodze, stabilna przy 180 km/h na tyle, że jazda jest bardzo komfortowa. Nic nie skrzypi, fajnie przyspiesza, spalanie przy wysokich prędkościach nadal zadawalające (6,9l na trasie 700km przy prędkości średniej na całym odcinku z miasta do miasta 129km/h). Ściemniające się lusterko i ksenony rewelacyjnie się spisują. Wygodne siedzenia. Wydajna klimatyzacja. Bardzo ergenomiczna deska rozdzielcza i super czytelny komputer... jak i użyteczny. Z tempomatem problemów nie zanotowałem. Jest tylko jedna rzecz która doskwiera(może dlatego, że poprzednio nie miałem kombi) - tył się mocno brudzi po jeździe na piaszczystych drogach....

Komentarz

• Perfee
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 179

Ja mam O2 półtora miesiąca i przejechane 2500 km. Mam 3 zasadnicze uwagi, z którymi zgłoszę się do serwisu w przyszłym tygodniu.
                      Po pierwsze auto cały czas ściąga w prawo. Wygląda to tak, że jadę poza miastem (w mieście też :wink: ) puszczam kierownicę podczas jazdy na wprost i myk... zaczyna ściągać w prawo. Nigdy nie zdażyło mi się aby zciągała w lewo, próbowałem na różnych drogach, czyli odpada nachylenie jezdni.
                      Po drugie fabryczne radio STREAM doprowadza mnie do furii. Co jakiś czas trzeszczy, zrywa falę, pyka. Nie wiem, czy fabryka montuje separator, niech kombinują.
                      Po trzecie cały czas coś cicho pyka na nierównościach z tyłu. Trudno mi stwierdzić czy to lewe koło, czy prawe, bo ten dźwięk wydobywa się jakoś centralnie.
                      Poza tym rzeczywiście kratka przy przedniej szybie lubi trzeszczeć przy zmianach temperatury, ale tego pewnie nie da się wyeliminować.
                      Wszystkie te usterki nie przesłaniają mi jednak wrażenia ogólnego z posiadania tego auta, z którego jestem bardzo zadowolony. :szeroki_usmiech

Pozdr.
                      Perfee
                      149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• Mach
                        Rider
                        • 2004
                        • 349

Zamieszczone przez jarek_wt
                        Witam

Ja jak na razie ( odpukać w niemalowane drewno ) nie mam prawie żadnych problemów. Piszę "prawie" ponieważ raz mi przestał działać tempomat, po czym po parunastu kliometrach wszystko wróciło do normy. Naprawdę nie wiem co o tym sądzić....

pozdrawiam
                        Niestety u mnie od jakiegos czasu rowniez pojawily sie faulty tempomatu... czasem w trakcie dzialania sie wylacza :-(
                        A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• jarek_wt
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 154

Zamieszczone przez Mach
                          Zamieszczone przez jarek_wt
                          Witam

pozdrawiam
                          Niestety u mnie od jakiegos czasu rowniez pojawily sie faulty tempomatu... czasem w trakcie dzialania sie wylacza :-(
                          W przyszłym tygodniu zamierzam nawiedzić serwis ( w Ciechanowie, wymiania "oleum" po 2 tys km, tak na wszelki wypadek ), to sie ich spytam czy czasem nie słyszeli o problemach z tempomatem.

pozdrawiam
                          Jarecki

Komentarz

• misiek_rd
                            Ambiente
                            • 2004
                            • 201
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Perfee
                            Po trzecie cały czas coś cicho pyka na nierównościach z tyłu. Trudno mi stwierdzić czy to lewe koło, czy prawe, bo ten dźwięk wydobywa się jakoś centralnie.
                            Poza tym rzeczywiście kratka przy przedniej szybie lubi trzeszczeć przy zmianach temperatury, ale tego pewnie nie da się wyeliminować.
                            Pozdr.
                            Jezeli tylko na nierownosciach to moga to byc uchwyty (haczyki) podtrzymujace przewody hamulcowe do tylnych kol.
                            U mnie po 9 miesiacach i 25 kkm kratka przestala trzeszczeć.

Komentarz

• jarek_wt
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 154

Zamieszczone przez misiek_rd
                              To ja chyba jestem "dzieckiem szczęścia". Tyle czytam o Waszych kłopotach z kratką, itd., a u mnie nic, kompletnie nic, nie stuka, nic nie trzeszczy

Pozdrawiam
                              Jarecki

Komentarz

Dalsze plusy/minusy

Po kolejnych paru kkm pojawiły się kolejne "drobnostki":

1) Po solidnym deszczu, otwierając przednie drzwi (obojętnie które), bardzo często trochę wody wlewa się do środka, mniej więcej w 1/3 długości progu - patrząc od przodu
                                2) Samochód sprawia wrażenie, jakby powoli się rozklejał a właściwie to rozkręcał - pojawia się coraz więcej stuków i trzasków - z obu przednich drzwi - ciężkie do zniesienia, trochę od deski rozdzielczej - i coś z tyłu, z okolic kanapy...
                                3) Czasem wariuje alarm - ok. 1/10 wejść włącza się po otwarciu, ok. 1/10 razy, po rozbrojeniu i otwarciu tylko bagażnika - to samo...

Plusy:
                                1) Problem z tempomatem drugi raz się nie pojawił
                                2) Brak trzasków kratki nawiewu - mimo nagłych zmian temperatury
                                3) Pod względem niezawodności - dalej idealnie. .

Z ciekawostek - po wjechaniu w sarnę, wymieniali mi lewy reflektor, atrapę, malowali zdrzerzak.
                                Odbierając samochód - dokładnie przyjrzałem się symetryczności mocowania reflektora, szczelin, itd., było ok, poza jednym wyjątkiem - zewnętrzny róg lewego reflektora był głębiej zamocowany względem błotnika i zderzaka niż prawy - zgłosiłem to, przyznali rację, zrzucają winę na zamocowanie. Kilka dni później przyjechałem na usunięcie usterkę, fachman ogląda, ogląda, wychodzi na parę minut, i wraca ze śmiechem. Na pytanie, co tu takiego zabawnego, polecił oglądnąć nowe OII stojącego na placu przed salonem. I wiecie co? oglądnąłem 5 sztuk (potem mi się znudziło i... wszystkie tak miały fabrycznie minimalnie inaczej zamontowane reflektory polecam sprawdzić

W sumie dalej wychodzi super, tylko trzeba będzie złożyć wizytę ASO, żeby samochód podokręcali )) ...

Pozdrawiam

Komentarz

• WuPe
                                  Classic
                                  • 2005
                                  • 13

Czolem,
                                  Po 10kkm (od lutego)
                                  1. troche piszczy w srodku (pewnie deska),
                                  2. aby jechac prosto kierownica musi byc skrecona troche w lewo,
                                  3. smierdzi jajami z tlumika

Ogolnie jestem zadowolony. W porownaniu do O1 lepiej trzyma w zakretach.

Zona jezdzi O1 1.9 TDI 110KM SLX - zastrzezenie ogolne O2 1.9 TDI 105KM jest mniej dynamiczna - przegrywam z nia na swiatlach :-(
                                  Musze chipowac ;-)

Pozdrawiam
                                  ___
                                  O2 1.9 Elegance

Komentarz

2. aby jechac prosto kierownica musi byc skrecona troche w lewo,
                                    Mam to samo, jako że jest to wyraźnie zauważalne, zwróciłem kiedyś uwagę w serwisie - powiedzieli, że zbieżność ok, drążki itd. też, i że po prostu tak jest ustawione, a jak chcę, mogą przełożyć ząbek w prawo, ale wtedy będzie w drugą stronę przekrzywione...

Nie wiem za bardzo co o tym myśleć - może innie O2-kowicze się wypowiedzą jak to u nich jest? Trochę się obawiam, czy tak czasem nie dostałem autka z fabrycznie "popsutą" geometrią... w sumie jedyna możliwość to sprawdzić to niezależnie - bo w ASO wydruku nie dali...

Komentarz

• Chicken
                                      Ambiente
                                      • 2004
                                      • 113

Kierownica musi być prosto i koniec !
                                      Nie dajcie sobie kitów wciskać.
                                      Pozdrawiam

"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
                                      Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
                                      Tu łączymy teorię z praktyką.
                                      To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."

Komentarz

• Perfee
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 179

Zamieszczone przez Chicken
                                        Kierownica musi być prosto i koniec !
                                        Nie dajcie sobie kitów wciskać.
                                        Zgłosiłem ten problem w ASO oraz to, że auto zciąga w prawo i trzeba kierownicą cały czas delikatnie kontrować w lewo. A oni zamienili koła miejscami i przeregulowali geometrię. I to załatwiło sprawę jak na razie. Auto jeździ prosto, ale kierownica jest delikatnie skręcona w lewo...

Poza tym w sprawie radia STREAM dowiedziałem się, że Skoda za kilka tygodni będzie zapraszać użytkowników ww. radia na akcję serwisową i będą update'ować oprogramowanie... To ma załatwić sprawę złego odbioru tych radii. :lol:

Pozdr.

[ Dodano: Pon 20 Cze, 05 20:08 ]
                                        Zamieszczone przez misiek_rd
                                        Zamieszczone przez Perfee
                                        Pozdr.
                                        Jezeli tylko na nierownosciach to moga to byc uchwyty (haczyki) podtrzymujace przewody hamulcowe do tylnych kol.
                                        No i szef serwisu z Felińskiego jeździł moim autem i twierdzi, że nic nie słyszy :evil: Więc zaproponowałem, że sam go przewiozę w innym terminie. No przecierz nawet moja żona to słyszy :szeroki_usmiech Albo sam wjadę na jakiś kanał i to zbadam, bo szału już dostaję od tego pukania

Pozdr.
                                        Perfee
                                        149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Zgłosiłem ten problem w ASO oraz to, że auto zciąga w prawo i trzeba kierownicą cały czas delikatnie kontrować w lewo. A oni zamienili koła miejscami i przeregulowali geometrię. I to załatwiło sprawę jak na razie. Auto jeździ prosto, ale kierownica jest delikatnie skręcona w lewo...
                                          Jak mozna zamienic przednie kola?? Tam nie ma opon kierunkowych?? Mozna dac tyl na przod ale nie na strony. Chyba ze ktos na felgach przelozyl.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Kmab
                                            Rider
                                            • 2005
                                            • 269

Poszedłem dziś na jazdę próbną Nową Octavią coby sprawdzić to cacko. :wink:
                                            Dali mi Combi, 1.6 FSI, podrasowany Elegance (Xenony, Podgrzewane siedzenia i takie tam duperele)

Moje wrażenia - w odniesieniu do O1

na plus
                                            - super zawieszenie, o niebo lepiej się prowadziło samochód niż w O1 :kciukgora
                                            - rewelacyjnie wskakiwały biegi, całkiem fajnie seryjna gałka leży w łapie, na dotyk się zmienia biegi :kciukgora
                                            - bardzo mały promień skrętu, miałem okazję się przekonać, ciaśniej zakręca niż Fabia
                                            (według sprzedawcy) :!:
                                            - ciszej w kabinie
                                            - fajnie rozwiązane czujniki parkowania - na wyświetlaczu radia pokazuje pozostającą odległość do przeszkody przód/tył :bajer
                                            - bardzo wydajna klima strefowa
                                            - cholernie fajny jest ten multidot, bardzo dobry kontrast wyświetlacza. 8)

na minus
                                            - silnik 1.6 to pomyłka w kombi, przy 115 koniach i wlanej E98 - muł absolutny - zaczynał dopiero jako tako się zbierać na IV biegu przy 3500 obrotów. Na niższych biegach nie bałdzo... Co prawda O2 jest cięższa od O1, ale mimo wszystko - totalna porażka :kciukminus No i podobno złopie jak oszalały 10-11 w mieście, przy normalnej jeździe na E98.
                                            - cięższa niż O1, przez to by jeździła jako tako, silnik powinien mieć te kilkanaście koni więcej niż w O1.
                                            - cena wywalona w kosmos . Według sprzedawcy ten wóz w ogóle się prawie nie sprzedaje (w porównaniu do O1). Jedynie w kwietniu jak była promocja - rabat 5000 z okazji stulecia Skody, to trochę O2 zeszło. Podobno to świadoma polityka, by najpierw wypchnąć ile się da jeszcze O1, dlatego cena tak wyśrubowana.
                                            Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• Tytus
                                              Drive
                                              • 2005
                                              • 93

mam O2 trzy miesiące o 20 kkm zrobione

co mi się nie podoba?
                                              1. średnio wygodne siedzenia
                                              2. niepraktyczne i mało przewidywalne włączanie tylnej wycieraczki
                                              3. brak 6 biegu, to duży minus... (w Golfie jest)
                                              4. wzrost hałasu w samochodzi tak od przejechania 10kkm, silnik jest wyraźnie głośniejszy i także udaje sowę
                                              5. bierze mi olej, 0,6 l na 10kkm, miałem po 3 kkm zmieniony firmowy na Motul, miałem zalać nim po 15 kkm ponownie silnik ale stwierdziłem, że zrobię test i dałem ASO zalać co tam mają, mieli Mobil 1, zobaczymy jak teraz będzie
                                              6. gówniane radio za ciężkie pieniądze

zalety
                                              1. wielkośc bagażnika,
                                              2. dobre trzymanie na drodze,
                                              3. całkiem sporo miejsca z tyłu,
                                              4. spalanie, max średnio 6,2L przy jeździe w miescie i autostradami ok 160 kmh

chyba tyle...

Komentarz

• greszczyn
                                                Elegance
                                                • 2005
                                                • 893
                                                • Nissan

silnik jest wyraźnie głośniejszy i także udaje sowę
                                                No to widzę, że mój przypadek nie jest jedynym.
                                                Może ktoś z forumowiczów jeżdzących 2,0 tdi też ma "sowę" (dla wyjaśnienia taki dzwięk jaki wydaje sowa lub bardzo zbliżony do odgłosu przeciągu np. w mieszkaniu)?
                                                Panowie z serwisu doszli do wnosku ,że te dziwne dzwięki wydaje rozrząd :shock: będą eksperymentować .Ja raczej stawiam na turbinkę lub jakieś inne elementy związane z przepływem powietrza.

Komentarz

• slavi
                                                  Rider
                                                  • 2004
                                                  • 422

taka mala lekturka :?
                                                  Co pewien czas docierają do naszej redakcji listy, w których czytelnicy skarżą się na poziom obsługi w autoryzowanych stacjach obsługi. Prezentujemy je

Komentarz

• MarcinJ
                                                    Drive
                                                    • 2005
                                                    • 84

taka mala lekturka
                                                    Byyyylo. Czasami warto uzyc opcji 'szukaj' :wink:
                                                    Pozdrawiam, Marcin

Komentarz

Pracuję...